Alba Gómez Gabriel guanya el 44è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana amb Jo soc l’última Plaça

  • L’obra Jo soc l’última Plaça, d’Alba Gómez Gabriel, ha estat declarada guanyadora pel jurat del 44è Premi BBVA Sant Joan
  • Josep Rull i Andreu, president del Parlament de Catalunya, ha lliurat el premi avui, 17 de juny, en un acte celebrat a Sabadell
  • La dotació del premi és de 35.000 euros, lliures d’impostos, a banda de drets d’autor
  • 116 obres han optat al Premi. L’edició d’enguany, per quart any consecutiu, sobrepassa la mitjana històrica d’obres presentades
  • L’obra guanyadora serà editada per Edicions 62 i es presentarà al setembre, en el marc de La Setmana del Llibre en Català

 

L’escriptora catalana Alba Gómez Gabriel és la guanyadora del 44è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana amb la seva primera novel·la Jo soc l’última Plaça.

 

El Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana està convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) amb el suport de BBVA, i manté viva des dels seus inicis la finalitat de fomentar l’escriptura així com la lectura en llengua catalana. El guardó és un dels més ben dotats de les lletres catalanes: 35.000 euros lliures d’impostos, a banda dels drets d’autor. Edicions 62 es fa càrrec de l’edició comercial de l’obra guanyadora.

 

La nòmina d’escriptors que l’han guanyat és una prova del paper que ha jugat el guardó en la literatura catalana moderna i de la influència que ha tingut en la projecció d’autors que, de vegades amb una trajectòria incipient, han vist consolidada la seva posició a través del premi.

 

Aquest premi forma part del conjunt de guardons culturals que la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA, convoca en àmbits tan diversos com la literatura, el dibuix, la música, el teatre, les arts visuals, el cinema de muntanya i l’associacionisme, amb l’objectiu d’ajudar en la difusió i projecció dels professionals i estendre la cultura arreu de Catalunya.

 

Acte d’atorgament al Saló Modernista de la Fundació 1859 Caixa Sabadell

 

El 44è Premi BBVA Sant Joan s’ha lliurat avui, dilluns 17 de juny, a la tarda, a Alba Gómez Gabriel en un acte presidit pel president del Parlament de Catalunya, Josep Rull i Andreu.

 

L’acte ha tingut lloc al Saló Modernista de la Fundació 1859 Caixa Sabadell.

 

També han intervingut l’alcaldessa de l’Ajuntament de Sabadell, Marta Farrés i Falguera, el director territorial de BBVA a Catalunya, José Ballester, el president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Jaume Ribera i el president de la Fundació 1859 Caixa Sabadell, Josep Maria Manyosa.

 

Durant l’esdeveniment, la periodista Glòria Serra ha conversat amb la guanyadora sobre la seva obra, al fil d’una lectura de fragments de la mateixa a càrrec de Berta Rubio (narradora i actriu) i cançons interpretades pel músic Eduard Iniesta, extretes del seu nou disc “La comunitat”.

 

Segons Jaume Ribera, president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, “el Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana, a més de fomentar l’escriptura i la lectura en llengua catalana, objectius del premi des dels seus orígens, reconeix el talent de professionals que volem difondre i motivar perquè acabin consolidar-se com a escriptors i escriptores de prestigi. Portem ja 44 edicions, i ens enorgulleix que el Premi continuï sent un dels més escollits pels autors i autores per presentar- s’hi”.

 

José Ballester, director territorial de BBVA a Catalunya ha explicat que “com a BBVA ens sentim honrats de fer possible la continuació d’un llegat cultural que suma 44 anys d’història, que és patrimoni sabadellenc i de tot Catalunya.”

 

116 originals i 6 finalistes

 

Alba Gómez Gabriel ha optat al 44è Premi BBVA Sant Joan sota el pseudònim d’Odeta Kraan i títol Els lladres del sol.

 

El jurat l’ha declarat guanyadora per majoria entre les 116 obres que hi optaven enguany per “ser una novel·la urbana, narrada amb originalitat, que tracta un tema contemporani i social, protagonitzada per un mosaic de personatges descrits amb vivor i profunditat”.

 

De les obres rebudes, les novel·les són el gènere majoritari entre les obres rebudes a concurs (94), seguides de 12 reculls de narracions, 5 memòries i biografies, 2 dietaris, 2 assajos i 2 llibres de viatges.

 

71 provenen de la província de Barcelona, 4 de Lleida, 8 de Girona, 10 de Tarragona, 11 del País Valencià, 10 de les Illes de Balears, i 2 (Andorra i Tenerife).

 

D’entre les 116 obres que han estat admeses, 6 finalistes van passar a les darreres deliberacions del jurat:

 

Ultramar, de Quan et falta l’alè (pseudònim)

Esclafit, de Miquel Picornell (pseudònim)

Els lladres del sol, d’Odeta Kraan (pseudònim)

Viatge d’anada, d’Alia (pseudònim)

Sortir del món, d’Alba Silentio (pseudònim)

L’hivern extraordinari, de Juan Preciado (pseudònim)

 

Per quart any consecutiu l’edició del Premi BBVA Sant Joan ha sobrepassat la mitjana històrica d’obres presentades al Premi.

 

35.000 euros de dotació i un jurat independent

 

L’autor/a de l’obra guanyadora rebrà els 35.000 euros de la seva dotació, lliures d’impostos, a banda dels drets d’autor de l’edició comercial, a càrrec d’Edicions 62.

 

Aquest fet fa que el Premi BBVA Sant Joan sigui un dels més ben dotats de les lletres catalanes.

 

El Jurat està constituït per cinc membres de reconegut prestigi vinculats a l’àmbit de les lletres catalanes, sense cap supeditació editorial, i que actua valorant la qualitat literària i la varietat de registres. El jurat ha estat format per Carme Riera, Najat El Hachmi, Valèria Gaillard, Francesc Serés i Marta Marín-Dòmine, i com a secretari, sense vot, Joan Carles Sunyer, director de la Fundació 1859 Caixa Sabadell.

 

El veredicte del guardó s’ha fet públic aquest dilluns 17 de juny de 2024, en un acte al Saló Modernista de la Fundació 1859 Caixa Sabadell, i sota la presidència del M. Honorable Josep Rull i Andreu, president del Parlament de Catalunya. L’obra guardonada, un cop editada, es presentarà a La Setmana del Llibre en Català.

 

Alba Gómez Gabriel guanya el Premi amb la seva primera obra

 

Alba Gómez Gabriel (Barcelona, 1983) és periodista i llicenciada en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada.

 

Es dedica des de fa quinze anys al camp de l’escriptura periodística i creativa, exercint tasques d’investigació, docència, coordinació editorial, guió i entrevistes literàries. Com a periodista, ha col·laborat amb mitjans com Vilaweb, La Directa o Núvol i va ser guardonada amb el Premi del Consell Municipal de Benestar Social als mitjans de comunicació, menció especial en Premsa (Ajuntament de Barcelona, 2009) i el Premi d’Articles sobre Benestar Social (Fundació Roca i Galès, 2009).

 

Actualment, és sòcia de la cooperativa de comunicació L’Apòstrof, SCCL, on es dedica a fer projectes creatius i de comunicació, feina que combina amb l’escriptura.

 

Aquesta, amb què ha guanyat el Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana és la seva primera novel·la.

 

Sobre Jo soc l’última Plaça

 

Jo soc l’última Plaça és la història d’una plaça al cor de Barcelona, la plaça del Sol, un lloc que és mirall de molts altres llocs, un úter fèrtil d’històries, un escenari de supervivència i de crisi, de desig, de solitud, de por, d’amor i d’exclusió. L’habiten persones que viuen dins la roda del sistema, els veïns i veïnes de la Finca Groga, i persones que, obligades pels especuladors o per voluntat pròpia, en viuen al marge.

 

La Bel, la protagonista, no té casa, però té casa. La plaça és casa seva: en coneix tots els portals, tots els arbres, totes les imperfeccions. Des de l’hotel en obres on habita espia amb els prismàtics les vides dels habitants de la Finca groga, on ella havia viscut abans que la fessin fora. Hi viuen la Fina, la propietària de la finca; el Ramon, un catedràtic a punt de jubilar-se incapaç de fer el dol per la mort de la seva dona; una parella, l’Andreu i la Val, que passa un moment difícil; i una jove exploradora de sensacions, l’Abril, que malda per alliberar-se del llast de la família.

 

Un matí, un inquilí Nou, misteriós i fugisser, s’instal·la al banc de la plaça. L’ha clissat la Bel des de la finestra de l’hotel. Per què ha vingut aquí i per què fa nit al terrat de la Finca groga? Què busca? Què espera?

 

En el seu debut literari Alba Gómez Gabriel ha escrit una novel·la urbana des dels marges que oscil·la admirablement entre la calidesa i la sordidesa. Una història que exposa amb vivor i profunditat les vísceres d’una ciutat gentrificada que expulsa els veïns i esborra les persones.

 

Un premi independent amb 44 anys d’història

 

El 2024 el Premi BBVA Sant Joan ha arribat a la 44a edició. El guardó va ser creat per l’Obra Social de Caixa Sabadell al 1981, en un moment en què la literatura catalana vivia una empenta renovada pels nous temps històrics. En els darrers anys la Fundació Antigues Caixes Catalanes convoca el premi, mantenint viva la finalitat que l’inspirà: fomentar l’escriptura i la lectura en català.

 

El guardó és un dels pocs de la seva categoria i dotació que admet obres de les diferents modalitats de prosa literària (novel·la, narració, relat de viatges, memòries, biografia, diari, etc.), inèdites i escrites en llengua catalana, independentment de quina sigui la nacionalitat o residència de l’autor.

 

Amb l’objectiu de divulgar la literatura en català i fomentar la lectura arreu de Catalunya, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA participen a les activitats que anualment s’organitzen dins de La Setmana del Llibre en Català, on es presenta l’obra guanyadora del Premi BBVA Sant Joan.

 

Historial del Premi BBVA Sant Joan

 

1981

ADÉU, TURONS, ADÉU

Antoni-Lluc Ferrer

1982

UN FEBRER A LA PELL

Margarida Aritzeta

1983

PAÍS D’ITÀLIA

Vicenç Villatoro

1984

ELS RIUS DE BABILÒNIA

Gabriel Janer Manila

1985

LA TORRE BERNADOT

Antoni Turull

1986

ELS HEREUS DE LA TERRA

Manuel Bofarull

1987

No adjudicat

 

1988

LES NITS PERFUMADES

Manuel Joan i Arinyó

1989

L’ESTUARI

Miquel Bauçà

1990

ENTERRAMENTS LLEUGERS

Olga Xirinacs

1991

No adjudicat

 

1992

MAL CAMÍ I BON SENYOR

Pau Faner

1993

MÀRMARA

Maria de la Pau Janer

1994

PEL BELL NORD GLAÇAT

Oriol Pi de Cabanyes

1995

DE L’ART I DE L’ARTISTA.

 

 

DIETARI (1982-1991)

Jaume Pla

1996

SEDUCCIONS DE MARRÀQUEIX

Josep Piera

1997

TESTA DE VELL EN BRONZE

Ramon Folch

1998

AL MIG DEL CAMÍ

Antoni Dalmases

1999

LA MÀ DEL JARDINER

Antoni Vidal Ferrando

2000

ANJUB

Andreu Carranza

2001

RETRAT DE FAMÍLIA SOBRE

 

 

FONS DE TRÈVOLS

Lluís Barbé

 

2002

No adjudicat

 

2003

LA FELICITAT NO ÉS COMPLETA

Vicenç Pagès

2004

RODALIES

Toni Sala

2005

EL SALVATGE DELS PIRINEUS

Pep Coll

2006

LA GRAN RUTINA

Valentí Puig

2007

No adjudicat

 

2008

CADA CASTELL I TOTES LES OMBRES

Baltasar Porcel

2009

LA NIT DE LES PAPALLONES

Jordi Coca

2010

LES TERRES PROMESES

Joan Barril

2011

CABARET POMPEYA

Andreu Martín

2012

PURA SANG

Ada Castells

2013

LES LLAVORS DEL SILENCI

Àlvar Caixal

2014

HOTEL INDIRA

Melcior Comes

2015

LA FILLA ESTRANGERA

Najat El Hachmi

2016

LES DARRERES PARAULES

Carme Riera

2017

LA CASA DE LA FRONTERA

Rafael Vallbona

2018

EL FIL INVISIBLE

Gemma Lienas

2019

No adjudicat

 

2020

ABANS DE LES CINC SOM A CASA

Albert Forns

2021

GARBO PARLA

Roser Caminals

2022

No adjudicat

 

2023

DIRÉ QUE M’HO HE INVENTAT

Marta Marín-Dòmine

 

Convoca i organitza:                                            Amb el suport de:

                                       

 

 

Col·laboren: